Forberedt på forandring – hold på hat og briller

– farvel til både Neo-brok-pessimister og Hyper-hop-timister

Det er gået op for de fleste, at vi lever i en tid præget af en masse forandringer – både på jobbet, i privaten og i samfundet – og selv om mange oplever, at det går stærkt, så er det kun lige begyndt. Forandringerne spørger ikke om lov … de kommer jo bare … så hvordan træner vi vores hjerne, så alle disse forandringer ikke tager pippet fra os, men bliver til de super smarte værktøjer, de egentlig er? Det er det, jeg har fokus på i mit daglige arbejde med forandring. I mere end 25 år har jeg guidet virksomheder og organisationer optimalt igennem forandringsprocesser og ved derfor, at der er mange forskellige måder at møde forandringer på – men også at de kan inddeles i tre kategorier:

  • De neo-nostalgiske – det går alt for hurtigt
  • De hyper-futuristiske – det kan kun gå for langsomt
  • De balanceret realistiske – de meningsfulde fremskridt

Jeg møder naturligvis alle tre tilgange – og i meget forskellige grupperinger. På de arbejdspladser, hvor man har kunnet leve i en beskyttende ”boble”, er der langt flest af den første type, og i start-ups er der klart flest af den anden kategori. Uanset hvilken af dem man har overvægt af, så er det udfordrende – dog er det klart sjovest, hvis der er en overvægt af de Hyper-forandringsvillige – ikke mindre problematisk, men klart sjovere. Uanset hvad er det min opgave som konsulent at bibringe begge parter en balanceret tilgang – for som en af mine store helte PH siger det: ”Fremtiden er uundgåelig – fremskridtet er ikke”. Det handler om at foretage valg. Kloge valg. Og for at kunne det, skal der omtanke til – for uanset om man er grebet af bekymring eller begejstring, så er man i sine følelsers vold. For mange er det med forandring et enten/eller – og det er det, der giver problemer. De fleste har ikke lært at balanceret rationalitet er lige så vigtigt som følelser – hvad enten det handler om overdreven pessimisme eller hyper-optimisme.

Krage søger mage
Det er min erfaring, at de to hovedtyper søger sammen med andre ”ligesindede” og ender med at danne klynger, der ofte ender i en demoraliserende ”DEM og OS”- polarisering. De to typer har en åbenbar selvforstærkende indvirkning på hinanden. Det er dog intet at regne imod de skyttegravslignende tilstande, der opstår, når de står over for hinanden. Jo vildere visioner fremtidsfolket svinger sig op til, jo mere amish går der i den hos de nostalgiske. Uanset hvad, så er ingen af positionerne ønskelige. Dette clash mellem for og imod sker ikke kun mellem forskellige virksomheder – som når iværksætterne skal låne penge i banken, eller når revisoren skal forklare om de nye afskrivningsregler. Det sker også internt i virksomheden. Både i de enkelte afdelinger og teams, men også mellem leder og medarbejder. Ofte med lederne i rollen som Hyper-hop-timister og medarbejderne som Neo-brok-aktivister. Jo længere en sådan polarisering har stået på, jo flere ressourcer skal der til for at genskabe balancen i virksomhedens omstillingsparathed.

De fire vigtigste NO NO ́s
Hvis du kan genkende dig selv i en af de to typer – eller i det mindste godt vil indrømme, at du – fra tid til anden – kan ”gæsteoptræde” i en af de to kategorier, får du her de fire vigtigste elementer, du skal undgå:

  • Undgå at negligere
  • Undgå at skræmme
  • Undgå kunstig harmoni
  • Undgå dem og os

Er der noget, der virker som benzin på et bål, så er det, når Hyper-hop-timisterne siger: ”Det er slet ikke noget særligt. I kommer næsten ikke til at lægge mærke til det”. Det modsatte er naturligvis ligeså eksplosionsfarligt – som når Neo-brok- aktivister går på barrikaderne for at forsvare det bestående med parolen: ”Det var bare meget bedre før”. Det, der er vigtigt, er, at begge parter lærer at forstå, hvor de andre kommer fra – og helst inden nogen har nået at kravle helt op i træet.

Har man først fået den erfaring/opfattelse, at forandring er ensbetydende med effektivitet frem for menneskelig værdighed, så kan jeg godt forstå, at man slår sig i tøjret, når nye forandringsprocesser fløjtes i gang. Og har man først afskrevet de skeptiske som værende ”fortabte”, fordi man har oplevet, at de slog op i banen ved selv de mest indlysende forbedringer – så er der lang vej hjem. Hjem til The Middel Road – der, hvor enhver forandring bliver gennemlyst, og fordelene og ulemperne bliver vurderet, før man træffer et valg. Der, hvor De Balancerede Realister træffer kloge beslutninger, der resulterer i meningsfulde fremskridt.

Der findes masser af myter om, hvad der sker, når vi mennesker gennemlever forandringsprocesser – og mit foredrag Forberedt på Forandring gør op med de fleste af dem. Den super gode nyhed om forandringsvillighed er nemlig, at det handler langt mere om tænke-stil end om medfødte egenskaber. Med andre ord: Alle kan lære at blive Balanceret Realistisk. Og det helt uden at blive kedelig.

Læs mere om foredraget Forberedt på Forandring … og husk: 

Det kan godt være klogt, selv om det er sjovt.

Sebastian Nybo
Forandringsagent, forfatter og foredragsholder